Μυστικά για τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.

Μυστικά για τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.

Μυστικά για τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.


Αμέτρητες συνταγές που πέρασαν από τις γιαγιάδες μας σε μας και μας έμαθαν να συντηρούμε τα φρούτα της εποχής για όλο το χρόνο σε βαζάκια και να έχουμε πάντα ένα χειροποίητο κέρασμα στο σπίτι. σχεδόν όλα τα φρούτα γίνονται γλυκό του κουταλιού, Ανάλογα τα γούστα μας ή αυτά που έχουμε στον κήπο μας, μπορούμε να κάνουμε διάφορα όπως, σταφύλι, περγαμόντο, βερίκοκο, πορτοκαλί, βύσσινο, λεμόνι, κυδώνι, κεράσι, σύκο και πολλά άλλα .

Υπάρχουν συνηθισμένα γλυκά του κουταλιού και τα ασυνήθιστα που φτιάχνουν οι Ελληνίδες νοικοκυρές ανά περιοχές της Ελλάδας για παράδειγμα φράουλες, λεμονανθός, φυστίκι Αιγίνης, ντομάτα, μελιτζάνα, καρότα, καρπούζι, είναι όλα τόσο ιδιαίτερα και τόσο γευστικά που κάθε νοικοκυρά θέλει με χαρά να καταπιαστεί με την παρασκευή τους, κάθε χρόνο

Η Παρασκευή των γλυκών του κουταλιού έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την παρασκευή των μαρμελάδων. Απλά στα γλυκά του κουταλιού χρησιμοποιούμε τα φρούτα ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια και όχι πολτοποιημένα όπως για μαρμελάδα

Πάμε λοιπόν να μάθουμε κάποια μυστικά για να κάνετε τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού

Πρώτα από όλα το πρώτο που κοιτάμε είναι να διαλέξουμε φρούτα της εποχής, πηγαίνουμε στη λαϊκή αγορά και επιλέγουμε τα κατάλληλα φρούτα εποχής για τα γλυκά του κουταλιού μας.

Για να γίνουν επιτυχημένα τα γλυκά μας επιλέγουμε πιο γερά φρούτα αντί για μαλακά, να μην έχουν χτυπήματα γιατί θα λιώσουν με το πολύ βράσιμο.

Κάποια από τα φρούτα χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση για παράδειγμα, αυτά είναι, το βερίκοκο, το σύκο, δαμάσκηνο, πρέπει να μπουν για κάποιες ώρες σε ασβεστόνερο προτού γίνουν.

Για να φτιάξουμε ασβεστόνερο θα χρειαστούμε  σβησμένο ασβέστη, τον βρίσκουμε στις μάντρες με τα υλικά οικοδομών τον οποίο διαλύουμε με 3 λίτρα νερό.

Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε μόνο φορώντας γάντια διότι μπορεί να πάθουμε εγκαύματα στα χέρια μας ακόμη και αν είναι ο ασβέστης σβησμένος. Έπειτα σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι για να συγκρατηθούν τυχόν υπολείμματα και βάζουμε μέσα τα φρούτα τα οποία αφήνουμε ανάλογα με το χρόνο που μας αναφέρει η συνταγή μας.

Η ποσότητα του ασβεστίου εξαρτάται από την ποσότητα των φρούτων θα πρέπει να τα βυθήσουμε εντελώς στο ασβεστόνερο για αυτό μπορούμε να βάλουμε ένα πιάτο ή ένα ταψί για να κρατάει χαμηλά τη λεκάνη.

Στα γλυκά του κουταλιού θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τη ζάχαρη.

Αν βάλουμε πολύ λίγη ζάχαρη το γλυκό μας δεν υπάρχει περίπτωση να δέσει και από την άλλη μεριά αν βάλουμε πολλή ζάχαρη το γλυκό μας θα ζαχαρώσει.

Αν την ώρα που βράζουμε τα φρούτα μας δούμε αφρούς στην κατσαρόλα τότε θα ξέρουμε ότι τα φρούτα μας η ζάχαρη δεν είναι καλής ποιότητας.

Σε περίπτωση που δούμε αφρό στο γλυκό μας, ξεαφρίζουμε με ξύλινη κουτάλα και αφαιρούμε τον αφρό την από την επιφάνεια του γλυκού.

Δεν ανακατεύουμε ποτέ τα γλυκά του κουταλιού με μεταλλικά σκεύη παρά μόνο με ξύλινη κουτάλα αυτό το κάνουμε γιατί το μεταλλικό σκεύος ρίχνει τη θερμοκρασία του γλυκού του κουταλιού.

Για να σιγουρευτούμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ με ένα κουτάλι.

Παίρνουμε λίγο σιρόπι με ένα κουτάλι και στάζουμε σε ένα κρύο πιάτο από το ψυγείο μερικές σταγόνες , αν δεν απλώσουν και παραμείνουν σταθερές όσο ανακινούμε το πιάτο είναι έτοιμο. προσοχή θα πρέπει να βγάλουμε το σιρόπι με ξύλινο κουτάλι όπως είπαμε και προηγουμένως και έπειτα να το βάλουμε στο πιάτο.




Το επόμενο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε κανέλα γαρύφαλλο και διάφορα μπαχαρικά δεν θα πρέπει ποτέ να τα βάζουμε σε σκόνη παρά μόνο σε κομμάτια διότι η σκόνη θολώνει το σιρόπι.

Για τα αρωματικά φυτά όπως, αμπαρόριζα και βανίλια τα προσθέτουμε πάντα στο τέλος του βρασμού για να διατηρηθούν τα αρώματά τους.

Το λεμόνι είναι πάρα πολύ βασικό για τα γλυκά του κουταλιού μας και βοηθάει να μη ζαχαρώνει το γλυκό ως ένα φυσικό συντηρητικό.

Δυο-τρεις κουταλιές της σούπας λεμόνι για ένα κιλό περίπου φρούτα είναι ότι πρέπει.

Σε περίπτωση που το γλυκό του κουταλιού μας ζαχαρώσει δεν το πετάμε αλλά το αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει δύο καλές βάσεις και στο τέλος προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού .

Το σημαντικότερο από όλα σας άφησα το τέλος γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το θυμόμαστε όλοι μας. Μέσα στο βάζο του γλυκού του κουταλιού δεν πρέπει να βάλουμε ποτέ βρεγμένο κουτάλι η κουτάλι από το οποίο που έχουμε δοκιμάσει γλυκό γιατί θα έχουμε ως αποτέλεσμα να ζαχαρώσει και να πιάσει το γλυκό μας μούχλα μετά από λίγες μέρες.

Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Don't Miss! random posts ..