7 τρόφιμα που ενισχύσουν τη μνήμη σου

7 τρόφιμα που ενισχύσουν τη μνήμη σου

by Peggy
1.162 Προβολές

7 τρόφιμα που ενισχύσουν τη μνήμη σου

Το έχουμε ζήσει όλοι – ξεχνάς τα κλειδιά σου, μια σημαντική προθεσμία, τα γενέθλια ενός φίλου σου. Ακόμα και με όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές ημερολογίου και άλλα εργαλεία, είναι δύσκολο να θυμόμαστε τα πάντα.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και να βελτιώσουν τη μνήμη μας, ώστε να μπορούμε να θυμόμαστε σημαντικά πράγματα.

Προβιοτικά

Μια έρευνα δείχνει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της μνήμης και της πρόσληψης προβιοτικών , αν και ο συλλογισμός δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί, σύμφωνα με τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο Maggie Moon, συγγραφέα του The MIND Diet.

“Το καλύτερο στοίχημα είναι να τρώτε τροφές σε όλα τα γεύματα της ημέρας που προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως ρόκα, ,φασόλια, ξηρούς καρπούς, σμέουρα “, καθώς αυτά μπορούν να ενισχύσουν τη μικροχλωρίδα στο έντερο, λέει ο Moon.


Καρύδια

«Τα καρύδια είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φαινόλες και ακόμη και μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου, που όλα ενισχύουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία», λέει η Jennie Ann Freiman, MD.

“Ο κατάλογος βιταμινών των καρυδιών περιλαμβάνει βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και φαινολικές ενώσεις που είναι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου”, λέει ο Frieman.

Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή αναλογία αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το άλφα λινολενικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε ωμέγα-3, λέει ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Benjamin White. Τα καρύδια μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη ροή του αίματος, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποστολή οξυγονωμένου αίματος στον εγκέφαλο και τη διατήρηση των σωστών λειτουργιών, προσθέτει.

Για ενίσχυση του εγκεφάλου, στοχεύστε να τρώτε 50 γραμμάρια καρύδια καθημερινά (περίπου μια χούφτα), λέει ο Freiman. Οι φαινόλες ενισχύουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του εντέρου ισορροπημένου για καλύτερη πέψη και μειωμένη φλεγμονή, λέει ο White.

Δοκιμάστε βούτυρο καρυδιών


Κουρκουμάς

Γνωρίζετε ήδη ότι ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αποδεικνύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της λειτουργίας του εγκεφάλου, λέει ο Asher Cowan, MD. Ο κουρκουμάς μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να σταματήσει την υποβάθμιση της μνήμης – ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε, λέει.

Το μπαχαρικό, δημοφιλές στην Ινδία, συνδυάζεται παραδοσιακά με λίπος και έτσι θα πρέπει να το φάτε κι εσείς. «Ο κουρκουμάς περιέχει κυρίως λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά και απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο για παράδειγμα με λάδι καρύδας», λέει. «Χρησιμοποιήστε το για να σοτάρετε τα λαχανικά ή βάλτε τα σε smoothies με λάδι καρύδας. Η σκόνη διαλύεται γρήγορα στα τρόφιμα και από εκεί έχει εύκολη πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλό σας. “

Δοκιμάστε τσάι κουρκουμά


Παντζάρια

Ο χυμός της ρίζας των παντζαριών διασπάται με φυσικά νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε νιτρώδη άλατα και στη συνέχεια σε οξείδιο του αζώτου, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. “Μια πρόσφατη καλά σχεδιασμένη αλλά βραχυπρόθεσμη κλινική δοκιμή έδειξε ότι οι ενήλικες είχαν καλύτερη απόδοση σε γνωστικά καθήκοντα 90 λεπτά μετά την κατανάλωση και την απορρόφηση περίπου δύο φλιτζανιών (450 ml ) χυμού παντζαριών”, λέει ο Moon. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την αθλητική σας απόδοση, λέει μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition.

Προσθέστε λίγο χυμό παντζάρι στο smoothie του πρωινού σας για γλυκύτητα και διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο, βοηθάει την μνήμη σας. Φροντίστε να τρώτε μια ποικιλία φυτικών τροφών, όπως το σέλινο, τα πράσινα φασόλια και το σπανάκι, τα οποία παρέχουν επίσης νιτρικά άλατα, λέει ο Moon.

Βιολογικό παντζάρι σε σκόνη. Το παντζάρι εκτός από νοστιμιά, έχει και υψηλή θρεπτική αξία. Έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ θεωρείται ότι αυξάνει τόσο τη σωματική όσο και τη διανοητική απόδοση, βελτιώνει την αντοχή και έχει καθαρτικές ιδιότητες! Το βαθύ κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην ισχυρή βητακυανίνη, ένα από τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Βρείτε παντζάρι σε σκόνη εδώ


Ζωμός οστών και κρεάτων

Προσθέστε το “brain booster” στη λίστα πιθανών οφελών του ζωμού των οστών.

«Παράξενο, όπως φαίνεται, η σούπα κοτόπουλο είναι ότι καλύτερο για τη μνήμη σας», λέει η βελονιστής και ειδικός της Ανατολικής ιατρικής Elizabeth Trattner. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο εγκέφαλος είναι γνωστός ως «η θάλασσα του μυελού». Για χιλιάδες χρόνια, μία από τις καλύτερες θεραπείες κατά της γήρανσης και της απώλειας μνήμης είναι η σούπα που παράγεται από κόκκαλα. Κοτόπουλο σούπα και στιφάδο φτιαγμένο με πραγματικό ζωμό των οστών όχι μόνο βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και τη λειτουργία της σπλήνας, »που στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία σκέψης.


Αβγά

Εδώ είναι ένας άλλος λόγος για να κολλήσετε με τα αβγά: Ο νευροδιαβιβαστής ακετυλοχολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό στα αβγά, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων , λέει η πιστοποιημένη κλινική διατροφολόγος Nicole Visnic

Η έρευνα δείχνει ότι τα αβγά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των γνωστικών παραγόντων απόδοσης, όπως η λεκτική ευχέρεια, η επίλυση προβλημάτων και η μνήμη, λέει ο Moon.

Η Visnic συνιστά ωμά, ή βραστά ή αβγά για την προστασία των θρεπτικών ουσιών από τις οξειδωτικές επιδράσεις της θερμότητας. Προσθέστε ωμά αβγά σε συνταγές ή χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε σάλτσα αγιολί ή σάλτσα Caesar ή βιολογική μαγιονέζα με αβγό.

Ωστόσο, αξίζει να είστε προσεκτικοί: Η τροφική δηλητηρίαση μέσω μόλυνσης από σαλμονέλα από την κατανάλωση ωμών ή μαγειρεμένων αβγών δεν είναι εξαιρετικά συχνή (1 στις 20.000 περιπτώσεις σύμφωνα με το CDC). Ωστόσο, οι πολύ νέες, πολύ ηλικιωμένες, έγκυες γυναίκες και γυναίκες με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να πάρουν επιπλέον προφυλάξεις », λέει ο Moon.


Πράσινο τσάι

Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει το πράσινο τσάι; Αυτό το ρόφημα μόνο που δεν παράγει ηλεκτρικό ρεύμα!! Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Natalie Rizzo, καθώς βοηθά τα μηνύματα να μετακινούνται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε καλύτερη διατήρηση της μνήμης.

. «Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 27,5 γραμμάρια εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ανά ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία της μνήμης.

Δοκιμάστε τα Ελληνικά φύλλα στέβιας με πράσινο τσάϊ

Ή δοκιμάστε να προσθέσετε πράσινο τσάι σε ψημένα φαγητά, μαρινάδες και στη βρώμη το πρωί .


Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!


*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases

Δες επίσης:

Σχολίασε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε αυτόματα και τους όρους χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα