Πώς να μαγειρέψετε το τέλειο κινόα

Πώς να μαγειρέψετε το τέλειο κινόα

by Peggy
2.072 Προβολές

Πώς να μαγειρέψετε το τέλειο κινόα


Μαγειρέψτε το καλύτερο, κινόα σε 20 λεπτά. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες, στο φαγητό σας και σε σάντουιτς σε αραβικές πίτες . Διατηρείται καλά στο ψυγείο, οπότε φτιάξτε μια μεγάλη ποσότητα και χρησιμοποιήστε αυτό το πλούσιο σε πρωτεΐνη κινόα όλη την εβδομάδα!


Υγιεινό γήινο και γεμάτο με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, το κινόα είναι ένας υγιής σπόρος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε σούπες, γεμιστές πιπεριές και σαλάτες. Βάλτε το αγαπημένο σας γάλα και μια κουταλιά μέλι σε ένα μπολ κινόα για να φτιάξετε ένα υπέροχο και απολαυστικό πρωινό.

Τι είναι το κινόα;

ad1

Οι «σπόροι» κινόα είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι από ένα ετήσιο ανθοφόρο φυτό στην οικογένεια αμάραντων, που σχετίζονται στενότερα με το σπανάκι.

Οι γνωστοί σπόροι όπως το ρύζι και το σιτάρι είναι σπόροι από χόρτα, και έχουν διαφορετική δομή (πίτουρο, φύτρες), οπότε τεχνικά η κινοα ταξινομείται ως ψευδο-δημητριακό, καθώς δεν είναι ούτε σπόρος ούτε δημητριακό.

Πως μαγειρεύουμε το κινοα

Η καλλιέργεια quinoa προήλθε από την περιοχή των Άνδεων της Νότιας Αμερικής, αλλά τώρα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Ο σύντομος χρόνος μαγειρέματος, η πλούσια σε μέταλλα περιεκτικότητα και η πρωτεΐνη (8 γραμμάρια ανά μαγειρεμένο κύπελλο) το έχουν καταστήσει μια περιζήτητη εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλους σπόρους. Το Quinoa είναι επίσης χωρίς γλουτένη, που είναι ένας ακόμη λόγος για τη δημοτικότητά του.

Θα βρείτε κινόα σε πολλά χρώματα, από λευκό, καφέ, κόκκινο και μοβ. Έχουν διαφορά στο μαγείρεμα και θα ήταν δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά γεύσης μεταξύ των πολλών χρωμάτων.


Τι κάνει το κινοα πικρό;


Η φυσική επίστρωση της κινόα, που ονομάζεται σαπωνίνη, κάνει το σιτάρι να είναι πικρό. Ένα γρήγορο, ξέβγαλμα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό απομακρύνει την πικράδα.

Ακόμα κι αν η συσκευασία λέει ότι το quinoa έχει πλυθεί, είναι πάντα καλή ιδέα να το ξεπλένετε ούτως ή άλλως..

Πως να πλένετε το κινοα;

Βάλτε το στεγνό κινόα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, βάλτε το κάτω από τη βρύση της κουζίνας σας και ανακατέψτε με τα δάχτυλα ή ένα κουτάλι. Αφήστε το νερό να τρέχει όσο το κάνετε.

Πως να μαγειρέψετε το κινοα

Επειδή το κινόα απορροφά το νερό διαφορετικά από τους άλλους κόκκους. Για να το κάνετε αφράτο, βράστε το χωρίς το καπάκι σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις μαλακώσει και δεν παραμείνει πολύ νερό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας, σκεπάστε το με το καπάκι.

Το νερό πρέπει να εξατμίζετε ενώ βράζει με ακάλυπτη την κατσαρόλα, έτσι ώστε το μαγειρεμένο κινόα να μην είναι λασπωμένο .

Πως να χρησιμοποιήσετε το κινόα

ad1Μου αρέσει να φτιάχνω quinoa στην αρχή της εβδομάδας και να το χρησιμοποιώ σε μια σαλάτα με ό, τι λαχανικά υπάρχουν στο σπίτι ή ότι έχει απομείνει στο ψυγείο.

Λατρεύω το μαγειρεμένο κινόα για το υγιεινό ζεστό ή κρύο πρωινό μου, αναμεμιγμένο με γάλα αμυγδάλου, λίγο σιρόπι σφενδάμνου και μούρα ή ότι άλλο φρούτο υπάρχει στο σπίτι. Προσπαθώ να αγοράζω για την οικογένεια, βιολογικά προϊόντα, το σιρόπι σφένδαμου το έχω βρει για παράδειγμα εδώ από την BIOαγρός , που χρησιμοποιώ επίσης ως γλυκαντικό για ροφήματα ή βάζω στις κρέπες και τα pancakes. Έχω χρησιμοποιήσει επίσης μαγειρεμένο κινόα σε καφεδάκια γαλοπούλας αντί για τριμμένη φρυγανιά. Χρησιμοποιώ κονόα και ως συνοδευτικό για τα κυρίως πιάτα αντί για πατάτες ή ρύζι.

Εδώ θα βρείτε βιολογική, άριστης ποιότητας κινόα, σε μεγάλη ποικιλία όπως τρίχρωμη, μαύρη, κόκκινη ,αλεύρι από κινόα και πολλά άλλα προϊόντα με κινόα.

Πως διατηρείτε το κινόα;


Το μαγειρεμένο quinoa πρέπει να αποθηκεύετε σε αεροστεγές δοχείο θα διαρκέσει έως και πέντε ημέρες στο ψυγείο και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Δείτε τα βήματα αναλυτικά για να μαγειρέψετε κινόα

Ξεπλύνετε το κινόα: Σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος, ξεπλύνετε το κινοα με κρύο νερό για 30 δευτερόλεπτα και ανακατέψτε το με ένα κουτάλι. Στραγγίστε το καλά.

Μαγειρέψτε το κινοα: Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το κινόα , 500 ml νερό και μια πρέζα αλάτι. Φέρτε το σε βρασμό σε υψηλή θερμοκρασία. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε χωρίς το καπάκι.

Σιγοβράστε για 12 έως 16 λεπτά, ή έως ότου απορροφηθεί το νερό. Με ένα κουτάλι, σκάψτε προς τα κάτω και ελέγξτε αν το νερό έχει εξατμιστεί. Εάν όχι, μαγειρέψτε για λίγα ακόμη λεπτά.

Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, καλύψτε με το καπάκι και αφήστε το στον ατμό για 5 λεπτά.

Αφαιρέστε το καπάκι, και σερβίρετε.


Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!


*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases

Δες επίσης:

Σχολίασε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε αυτόματα και τους όρους χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα