Είναι η μαγιά μύκητας ή βακτήριο;
Η μαγιά έχει γίνει τόσο συνηθισμένο συστατικό. Την βρίσκουμε σε όλα τα είδη προϊόντων, όπως ψωμί, πίτσα και άλλα ζυμαρικά.
Αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πραγματική επεξήγηση για το τι είναι μαγιά. Είναι η μαγιά μύκητας ή βακτήριο; Είναι πραγματικά μόνο μικρά κύτταρα ή σέρνονται μικροσκοπικά βακτήρια; Στην δεύτερη περίπτωση τα προϊόντα που περιέχουν μαγιά δεν θα ήταν vegan.
Υπάρχουν πολλές φήμες και αναληθείς δηλώσεις, γι ‘αυτό θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μπορούμε να σας καθησυχάσουμε: η μαγιά δεν έχει καμία σχέση με μικρά βακτήρια που σέρνονται μέχρι να ψηθούν, γι ‘αυτό και η ίδια η μαγιά είναι επίσης κατάλληλη για vegans. Αυτό που αγοράζουμε ως μαγιά αρτοποιίας στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι μια σακούλα (ή κύβος) γεμάτη μονοκύτταρους μυκητιασικούς οργανισμούς που έχουν μόνο έναν στόχο: τον πολλαπλασιασμό.
Οι ζύμες λοιπόν είναι από μύκητες και όχι βακτήρια.
Είναι η μαγιά μούχλα;
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η ερώτηση γίνεται αρκετά συχνά. Η απάντηση είναι πως δεν είναι μούχλα, η μαγιά δεν μπορεί να βρεθεί στο χαλασμένο τυρί ή όταν σχηματιστεί μούχλα στο γιαούρτι.
Στην πραγματικότητα, η μαγιά μπορεί να μουχλιάσει. Η φρέσκια μαγιά αρτοποιίας μπορεί να διατηρηθεί με απλή ψύξη για δύο έως τέσσερις ημέρες, γι ‘αυτό πρέπει να την καταναλώσετε το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά σχηματίζεται πράσινη μούχλα, γεγονός που καθιστά τη μαγιά άχρηστη και μη βρώσιμη.
Έχετε λίγο περισσότερο χρόνο όταν πρόκειται για ξηρή μαγιά. Η ξηρή μαγιά θα διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε δροσερό μέρος. Αλλά είναι επίσης καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε πιο γρήγορα. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει ένας μικρός κανόνας: ένα φακελάκι ξηρή μαγιά είναι τόσο αποτελεσματική όσο μισός κύβος φρέσκιας μαγιάς.
Οχι! Η μουχλιασμένη μαγιά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση. Φανταστείτε να ανακατέψετε μουχλιασμένη μαγιά στο αλεύρι και να ψήσετε ψωμί , η μούχλα θα εξαπλωθεί και το προϊόν θα είναι μη βρώσιμο.
Η μαγιά δεν πρέπει να αποφεύγεται μόνο εάν υπάρχει ορατή μούχλα.
Μπορεί επίσης να συμβεί, η μαγιά βγάζει μια πολύ έντονη και δυσάρεστη οσμή, ή η σύσταση να είναι δυσάρεστα λιπαρή. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η μαγιά δεν πρέπει να υποστεί επεξεργασία ή να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω.
Υπάρχουν πολλές κριτικές επειδή η μαγιά είναι ένας μύκητας βιομηχανικής παραγωγής, επομένως πρέπει να έχει μειονεκτήματα. Ωστόσο, είναι ακριβώς το αντίστροφο. Η μαγιά κάθε άλλο παρά ανθυγιεινή είναι. Πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και επίσης μέταλλα κρύβονται εδώ που έχουν θετική επίδραση στο σώμα μας.
Κάλιο για γερά οστά και υγιή δόντια, νάτριο για λειτουργία νεύρων και μυών, σίδηρο για ομαλό σχηματισμό κυττάρων και κατανομή οξυγόνου και ψευδάργυρο για επαρκή ανάπτυξη και υγιές δέρμα.
Βρίσκουμε επίσης μια μεγάλη μερίδα πρωτεΐνης και μια ποικιλία βιταμίνης Β.
Οι βιταμίνες Β1, Β2, Β5, Β6, νιασίνη, φολικό οξύ και βιοτίνη εξασφαλίζουν ένα πραγματικό πρόγραμμα ομορφιάς για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τη μαγιά στη ζύμη, να γνωρίζετε ότι τα κύτταρα της μαγιάς πεθαίνουν κατά το ψήσιμο και δεν υπάρχουν πια.
Σε ποια θερμοκρασία πεθαίνουν τα κύτταρα της μαγιάς άρα σταματούν να πολλαπλασιάζονται;
Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη μαγιά είναι 38 ° C.
Δες επίσης:
Πως να ξεπαγώσεις την μπριζόλα σε 3 λεπτά χωρίς να χάσει σε γεύση
Τι κάνετε, αν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases