Go Back

Μαρμελάδα με σύκα και σταφύλια

Θέλεις περισσότερες συνταγές; Εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο μου και ακολούθησε με στο Facebook, το Pinterest και το Instagram για να μην χάσεις ούτε μια συνταγή.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  

  • 1 κιλό σύκα
  • 1 κιλό σταφύλια
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί
  • 1½-2 φλιτζάνια φιστίκια Αιγίνης ανάλατα και χοντροκοπανισμένα
Ψώνισε με ένα κλικ, ότι υλικά χρειάζεσαι για να εκτελέσεις αυτή τη συνταγή και παρέλαβε τα στον χώρο σου δωρεάν, από τα ΑΒ Βασιλόπουλος!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Πλένετε τα φρούτα και κόβετε τα σύκα στα 4. Στύβετε τα σταφύλια περνώντας τα από το μύλο των λαχανικών και παίρνετε το χυμό τους.
  • Σε μία μεγάλη, ρηχή και ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζετε τα σύκα και τη ζάχαρη και περιχύνετε με το χυμό των σταφυλιών και το χυμό λεμονιού. Ανάβετε τη φωτιά. Όταν πάρουν βράση, τη χαμηλώνετε και σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  • Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, τα φιστίκια και το κρασί και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Δοκιμάζετε ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε κρύο πιάτο: αν κάνουν κόμπο είναι σωστά δεμένη.
  • Τη μεταφέρετε καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζετε με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζετε. Τα αφήνετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλυκό κρασί με μπράντι.
 
Η μαρμελάδα αυτή θέλει συχνό ανακάτεμα, γιατί διαφορετικά κολλάει στην κατσαρόλα.