Παίρνουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια και τα ρίχνουμε μέσα στο μούλτι.
Μαζί θα ρίξουμε και το σπορέλαιο ή το φουντουκέλαιο, σε περίπτωση που βρούμε.
Σταματάμε να χτυπάμε τα φουντούκια όταν το μείγμα μας γίνει αραίο.
Αυτό θα πάρει περίπου 4′-5′ (πρέπει να μη βλέπουμε καθόλου φουντούκι).
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα μας και τη ρίχνουμε μέσα στο μούλτι.
Όσο χτυπάμε θα αναπτύσσεται η θερμότητα. Αυτό θα βοηθήσει τη σοκολάτα μας να λιώσει.
Χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα και έπειτα, αφού σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε την άχνη και το κακάο (σε περίπτωση που δεν έχετε μεγάλο μπλέντερ κάντε τη μισή συνταγή).
Χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Αποθηκεύουμε την πραλίνα σε ένα μικρό βαζάκι για 1-2 μήνες εκτός ψυγείου και εντός ψυγείου για ακόμα περισσότερο.
Για τις βάφλες αλείφουμε με ένα πινέλο το λιωμένο βούτυρο στην πάνω μεριά τους και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και ψήνουμε στους 200ο C στον αέρα για 5 λεπτά.Συνταγή για βάφλες Μόλις ετοιμαστούν σερβίρουμε την πραλίνα πάνω από τις βάφλες ή ότι άλλο επιθυμούμε!