Go Back
Συνταγή για monkey bread

Συνταγή για monkey bread

Peggy
Ένα θα σας πω, με το που ξεκινήσετε να τρώτε από αυτό το monkey bread, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσετε να σταματήσετε. Είναι τόσο νόστιμο, εμποτισμένο με κανέλα, ζάχαρη και βούτυρο που δεν θα σας φτάσει ένα κομμάτι. Είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί και ακόμα πιο εύκολο να φαγωθεί.

Θέλεις περισσότερες συνταγές; Εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο μου και ακολούθησε με στο Facebook, το Pinterest και το Instagram για να μην χάσεις ούτε μια συνταγή.

Κατηγορία Brunch, Πρωινό
Κουζίνα Αμερικάνικη
Χρόνος εκτέλεσης 2 hrs 40 mins
Χρόνος ψησίματος 40 mins
Συνολικός χρόνος 3 hrs 20 mins
Ποσότητα: 14

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  • Κουζινομηχανή

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  

Για τη ζύμη

  • 360 ml γάλα πλήρες, στους 40° περίπου
  • 1 συσκευασία μαγιά ξηρή
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 2 αβγά μεγάλα
  • 70 γρ βούτυρο αλατισμένο, λιωμένο, χλιαρό
  • 1 κγ αλάτι
  • 625 γρ αλεύρι γοχ

Για το μείγμα ζάχαρης κανέλας

  • 170 γρ βούτυρο αλατισμένο, λιωμένο
  • 170 γρ ζάχαρη
  • 1 κσ κανέλα
  • 1 κσ εκχύλισμα βανίλιας
  • 130 γρ καστανή ζάχαρη

Για το γλάσο icing

  • 120 gr ζάχαρη άχνη
  • 45 ml γάλα πλήρες
  • κγ εκχύλισμα βανίλιας
Ψώνισε με ένα κλικ, ότι υλικά χρειάζεσαι για να εκτελέσεις αυτή τη συνταγή και παρέλαβε τα στον χώρο σου δωρεάν, από τα ΑΒ Βασιλόπουλος!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Χτυπήστε ελαφρά το ζεστό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μαζί στο μπολ της κουζινομηχανής, σκεπάστε και αφήστε για 5 λεπτά. Βάλτε τον γάντζο στη μηχανή.
  • Προσθέστε τα αβγά, το βούτυρο, το αλάτι και 1 φλιτζάνι από το αλεύρι. Χτυπήστε με χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα, ξύστε τις πλευρές του μπολ με μια λαστιχένια σπάτουλα και μετά προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Χτυπάμε με μέτρια ταχύτητα έως ότου η ζύμη ενωθεί και κολλήσει στον γάντζο, περίπου 2 λεπτά.
  • Κρατήστε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπήστε για 2 επιπλέον λεπτά ή ζυμώστε με το χέρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για 2 λεπτά.
  • Λιπάνετε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ με λάδι. Τοποθετήστε τη ζύμη στο μπολ, γυρίζοντάς την για να καλύψετε όλες τις πλευρές με λάδι. Καλύψτε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε σχετικά ζεστό περιβάλλον για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Βουτυρώστε καλά μια φόρμα κέικ

Μείγμα ζάχαρης κανέλας

  • Λιώστε 115γρ αλατισμένου βουτύρου σε ένα μεσαίο μπολ. Ανακατέψτε την ζάχαρη και την κανέλα μαζί σε ένα άλλο μεσαίο μπολ. Θα χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη και τη βανίλια αργότερα.
  • Πάρτε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάστε σε μπάλες (περίπου 3εκατοστά σε διάμετρο το καθένα). Θα χρειαστείτε συνολικά 40-45 μπάλες, οπότε να προσέξετε το μέγεθός τους.
  • Βουτήξτε κάθε μπάλα, μία προς μία, στο λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια περάστε τα στο μείγμα κανέλας-ζάχαρης και γυρίστε τα μέσα στη ζάχαρη/κανέλα ώστε να πάει παντού. Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη ζάχαρη κανέλας ανάλογα με το πόσο μείγμα θα καλύπτετε κάθε μπάλα.
  • Τακτοποιήστε τις μπάλες στη φόρμα, η μία πάνω στην άλλη. Καλύψτε τη φόρμα με καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στη χαμηλότερη θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. (Είναι καλύτερο να ψήνετε το monkey bread στο κάτω μέρος του φούρνου, ώστε η κορυφή να μην καεί.)
  • Λειώστε το υπόλοιπο βούτυρο και, στη συνέχεια, προσθέστε την καστανή ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατέψτε και περιχύστε αυτό το μείγμα επάνω στο monkeybread.
  • Ψήστε για 35-45 λεπτά. Σε περίπτωση που η κορυφή αρχίσει να αρπάζει πιο γρήγορα χρώμα, καλύψτε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο.
  • Μόλις το βγάλετε αφήστε το στην άκρη να κρυώσει, περίπου 10 λεπτά, έπειτα μπορείτε να το ξεφορμάρετε και να το τοποθετήσετε σε μια βάση.

Επικάλυψη

  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά για το γλάσο και περιχύστε πάνω από το monkey bread
Το monkey bread είναι καλύτερα να το σερβίρετε την ίδια μέρα, μπορείτε να το τυλίξετε καλά και να το αποθηκεύσετε 1 ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου και 4 ημέρες στο ψυγείο.
 
 
 
Keyword monkey bread, Συνταγή για monkey bread