Τρίγωνα Πανοράματος – Αυθεντική συνταγή

Τρίγωνα Πανοράματος

Τρίγωνα Πανοράματος

Το αυθεντικό παραδοσιακό γλυκό Θεσσαλονίκης με τραγανό σιροπιασμένο φύλλο γεμιστό με κρέμα και με ιστορία 80 ετών.


Σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές που μιμούνται την γεύση της αυθεντικής συνταγής για τρίγωνα πανοράματος, που πρωτοδημιουργήθηκε από τον Ελενίδη.

Το σημαντικότερο για να φτιάξουμε τα τέλεια τρίγωνα Πανοράματος, είναι να βάλουμε την κρέμα λίγο πριν την κατανάλωση τους για να μην μαλακώσει το φύλλο κρούστας μας. Μπορούν να διατηρηθολυν στο ψυγείο για μια εβδομάδα, μόνο που η κρέμα θα αρχίσει να μαλακώνει το φύλλο, έτσι καταλαβαίνουμε και πόσο φρέσκα είναι  τα τρίγωνα Πανοράματος.

Υλικά που θα χρειαστούμε για τρίγωνα Πανοράματος

Για τα φύλλα

  • 450 γραμμάρια φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα τους
  • 3 με 4 λαδόλολες

Για την κρέμα

  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 65 γραμμάρια κρόκους αβγών
  • 200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 400 γραμμάρια νερό

Εκτέλεση συνταγής

Σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό, αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε την κρέμα για τα αυθεντικά τρίγωνα πανοράματος

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, 250 γραμμάρια από τη ζάχαρη, τη βανίλια και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ με τα 50 γραμμάρια ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βγάζουμε την κατσαρόλα με το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μπολ με τους κρόκους, προσοχή δεν πρέπει να είναι πολύ καυτό, ανακατεύουμε παράλληλα με το σύρμα μας.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα και παράλληλα ανακατεύουμε συνεχώς ελαφρά. Αφαιρούμε το στίκ βανίλιας.

Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία βελούδινη κρέμα χωρίς σβώλους. Όταν αρχίσει να κοχλάζει θα είναι έτοιμη. Αφαιρούμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τοποθετούμε μεμβράνη να ακουμπάει και να σκεπάσει όλη την επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες.

Κάνουμε τα τρίγωνα με τα φύλλα κρούστας

Βάζουμε τα φύλλα μπροστά μας με την μικρή πλευρά προς το μέρος μας, το χωρίζουμε σε 3 κάθετες λωρίδες και το κόβουμε με ένα μαχαίρι. Έπειτα τοποθετούμε την μια λωρίδα πάνω στη άλλη.




Παίρνουμε μια λωρίδα και με ένα πινέλο ραντίζουμε  με το λιωμένο βούτυρο χωρίς να ακουμπάμε το φύλλο με το πινέλο, από πάνω του βάζουμε άλλη μια λωρίδα και την ραντίζουμε και αυτή. Διπλώνουμε όπως κάνουμε και με τα τρίγωνα πιτάκια. Κόβουμε το τρίγωνο στη μέση , ανοίγουμε τα 2 πλέον τριγωνάκια σαν χωνάκια και σκίζουμε ένα κομματάκι λαδόκολλα κάνουμε μπαλίτσα με το χέρι μας και  τη βάζουμε μέσα στο χωνάκι για να παραμείνει ανοιχτό στο ψήσιμο ώστε να τοποθετηθεί μέσα η κρέμα μας. Κάνουμε το ίδιο με όλα μας τα φύλλα και τοποθετούμε τα τρίγωνα μας σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, αέρα για 25 με 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν και να πάρουν χρυσό χρώμα.

Με το που τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βουτάμε ένα ένα στο κρύο σιρόπι για κάποια δευτερόλεπτα και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν. Μπορούμε τώρα να αφαιρέσουμε τα μπαλάκια λαδόκολλα που βάλαμε.

Πριν τα σερβίρουμε γεμίζουμε ένα κορνέ με την κρέμα που φτιάξαμε και γεμίζουμε ένα ένα τα τρίγωνα πανοράματος.

Μπορούμε αν θέλουμε να τα στολίσουμε με σαντιγί και φιστίκια Αιγίνης.

 

Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Don't Miss! random posts ..