Τορτελίνια με λευκή σάλτσα τυριού γκοργκοντζόλα (μπλε τυρί)
Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου Συνταγές.
Λατρεύω πλέον το τυρί γκοργκοντζόλα και λέω πλέον γιατί οπότε φτιάχνω αυτή τη συνταγή, θυμάμαι την 7ήμερη εκδρομή, κάαααααποτε με το Λύκειο και την πρώτη μου γνωριμία μαζί του, όταν βρίσκονταν επί 6 μέρες καθημερινά στα πιάτα μας, σε διάφορες παραλαγές του όπως μια, που θυμάμαι τον εαυτό μου να κοιτάει με μισό μάτι, μια ντομάτα με γεμιστή με γκοργκοντζόλα.
Η συνέπεια της άρνησης όλων στην δοκιμή του μπλε τυριού ήταν να μείνουμε όλοι νηστικοί και οι σερβιτόροι του ξενοδοχείου να παίρνουν τα πιάτα πίσω γεμάτα. Αφού είδαν και απόειδαν οι άνθρωποι, την τελευταία μέρα μας σέρβιραν πατάτες τηγανητές, σκέτες, χωρίς το μπλε συνοδευτικό.
Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η στιγμή που ξανά συναντηθήκαμε με το τυράκι αυτό, όταν μου μαγείρεψε ο άντρας μου λίγο μετά την γνωριμία μας Τορτελίνια με λευκή σάλτσα τυριού γκοργκοντζόλα, χωρίς να ξέρω τι έχει μέσα, δοκίμασα και ξετρελάθηκα με την σάλτσα αυτή! Από τότε, αυτό το τυράκι με τις μπλε “φλέβες” συνοδεύει το τραπέζι μας συχνά και σε άλλες παραλλαγές του.
Υλικά
- 50 γρ βούτυρο
- 50 γρ αλεύρι
- 750 ml κρέμα γάλακτος
- 4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
- 2 πρἐζες αλάτι
- 200 γρ μπλε τυρί γκοργκοντζόλα
- 800 γρ τορτελίνια, με ότι γέμιση θέλετε
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς.
Βάζουμε τα τορτελίνια μας σε ένα πυρέξ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε στο πάγκο μας το κρασί τη κρέμα γάλακτος και το γκοργκοντζόλα για να είμαστε σε εγρήγορση.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει, μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα να μην καεί, προσθέτουμε το κρασί και αμέσως λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κάψει, αν την βάλουμε με την μία θα σβολιάσει και δεν θα βγει ωραία και κρεμώδες όπως την θέλουμε. Γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως η μπεσαμέλ.
Μόλις έχουμε βάλει όλη την κρέμα γάλακτος θα έχουμε μια λεία κρέμα, κόβουμε κομμάτια το τυρί γκοργκοντζόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να βράζει και να κάνει φουσκάλες, είναι έτοιμη!
Ρίχνουμε την κρέμα μας στα τορτελίνια που έχουμε βάλει από πριν στο πυρέξ, ανακατεύουμε να πάει η κρέμα παντού και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα από πάνω.
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases