Συνταγή για τραγανό ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα

Συνταγή για τραγανό ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα

by Peggy
504 Προβολές

Συνταγή για τραγανό ψωμί χωρίς ζύμωμα


Εύκολο  ψωμάκι χωρίς να χρειαστεί να το ζυμώσετε, είναι τόσο τραγανό από έξω και που δεν μπορείς να περιοριστείς σε μια φέτα, ειδικά αν συνοδευτεί με λαδερά ή όσπρια!

Το κάνω συνέχεια και συνοδεύουμε το μεσημεριανό μας, αν μείνει καμιά φέτα βάζουμε βούτυρο και μαρμελάδα και το απολαμβάνουμε έτσι.

Υλικά που θα χρειαστούμε για ένα καρβελάκι ψωμί χωρίς ζύμωμα

  • 500 γραμμάρια αλεύρι γοχ ή και σκληρό
  • 340 γραμμάρια νερό χλιαρό, 35 βαθμούς
  • 10 γραμμάρια μαγιά
  • 10 γραμμάρια αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη μαγιά από την μια μεριά και το αλάτι από την άλλη, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό.
  2. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι.
  3. Σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 35 βαθμούς για 45 λεπτά.
  4. Αφού βγάλουμε το ζυμάρι ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε τη γάστρα ή ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε μέσα στο φούρνο με το καπάκι (απαραίτητο).
  5. Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας μας με αλεύρι, και ακουμπάμε το ζυμάρι το οποίο έχουμε βγάλει από το μπολ με τη βοήθεια μιας μαρίζ , διότι θα κολλάει λίγο.
  6. Πασπαλίζουμε το ζυμάρι με αλεύρι και το διπλώνουμε στα δύο το πατάμε με τα χέρια μας να ανοίξει και το ξανά διπλώνουμε αυτή τη φορά από την μία άκρη μέχρι το μισό και από την άλλη άκρη το ίδιο και ξανά διπλώνουμε προς τα μέσα. Κάνουμε το ίδιο για άλλες 4 φορές.
  7. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι σε κάθε δίπλωμα.
  8. Δίνουμε στρογγυλή φόρμα στο ζυμαράκι μας το αλευρώνουμε επιφανειακά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά.

    Μόλις περάσουν, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο με προσοχή γιατί είναι καυτή.  Ρίχνουμε από απόσταση το ζυμάρι μέσα στην γάστρα για να μην καούμε, χαράζουμε με το μαχαίρι ένα εκατοστό σε σταυρό, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά.

  9. Στα 30 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά.

Έχετε το νου σας, γιατί φούρνος με φούρνο έχει διαφορά. Θέλουμε να είναι το χρώμα του όπως στη φωτογραφία!


Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!

Δες επίσης:

Σχολίασε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε αυτόματα και τους όρους χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα