Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό το θεϊκό σαραγλί, είναι σιροπιαστό και συγχρόνως τραγανό, είναι μελένιο με γέμιση ξηρών καρπών κανέλας και γαρύφαλλου που το απογειώνουν. Αυτή η συνταγή για σαραγλί είναι τόσο εύκολη που θα την φτιάχνετε συνεχώς.
Σιροπιαστό σαραγλί
Φτιάχνετε με φύλλο κρούστας, καλό βουτυράκι, ξηρούς καρπούς και παίρνει την γλυκύτητα από το σιρόπι ζάχαρης μελιού . Αυτή η συνταγή για σαραγλί βγάζει περίπου 26 κομμάτια και πιστέψτε με, δεν θα φάτε μόνο ένα….
Σαραγλί, σιροπιαστό γλυκό με ανατολίτικο αέρα.
Το σαραγλί είναι η τυλιχτή έκδοση του μπακλαβά, το συναντάμε σε διάφορες εκδοχές του και γίνεται με διάφορες παραλλαγές στο σχήμα του. Φτιάχνεται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Ξάνθη που φημίζεται για το μελένιο σαραγλί της. Το μυστικό για το καλύτερο σαραγλί είναι το καλής ποιότητας βούτυρο.
Ταψί Αντικολλητικό Fest 40cmx30cm
Συνταγή για σαραγλί
Θέλεις περισσότερες συνταγές; Εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο μου και ακολούθησε με στο Facebook, το Pinterest και το Instagram για να μην χάσεις ούτε μια συνταγή.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
- 2 ξυλάκια για σουβλάκια
- Ταψί 30Χ40
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για το σιρόπι
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 γραμμάρια νερό
- 1 στικ κανέλα
- 50 γραμμάρια μέλι
- 6 γαρύφαλλα
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το σαραγλί
- 400 γραμμάρια βούτυρο
- ΄100 γραμμάρια καρυδόψιχα καβουρδισμένη
- 100 γραμμάρια αμύγδαλα
- 100 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης
- 1 κ.γ κανέλα
- ½ κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
- 900 γραμμάρια φύλλο κρούστας για γλυκά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, το μέλι, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι.
- Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Βράζουμε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σαραγλί
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάμε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα διαλύουμε πολύ να γίνουν σκόνη αλλά δεν θέλουμε πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί θα σπάσουν στη συνέχεια το φύλλο μας.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο.
- Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας.
- Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς όμως να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο μας.
- Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε και αυτό.
- Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του.
- Βάζουμε 2 ξυλάκια στη μέση των φύλλων και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του.
- Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνουμε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζουμε μέσα το ένα σαραγλί.
- Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω του αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.
- Ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνουμε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 70-90 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.
- Αφήνουμε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.
Δοκιμάστε ακόμα:
Τρίγωνα Πανοράματος – Αυθεντική συνταγή
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases
1 Σχόλιο
Το πιο ωραίο σαραγλί που έχω φάει ποτέ μου!! Θα το ξανακάνω, ευχαριστώ.