Σερβικό ψωμί καλαμποκιού (Srpska Proja)
Αυτή η συνταγή για σέρβικο ψωμί καλαμποκιού ή Srpska proja ήταν βασική για τους Σέρβους αγρότες. Το έτρωγαν συχνότερα και από το λευκό ψωμί.
Σήμερα, το proja σερβίρεται συχνά ζεστό με γιαούρτι, μαλακό τυρί, ξινό λάχανο, καϊμάκ ή σαρμάδες.
Το καλαμποκάλευρο χρησιμοποιείται σε διάφορα παρασκευάσματα στα Βαλκάνια και το βλέπουμε και στη βουλγαρική κατσαμάκ (όπως η πολέντα) αλλά και στις ρουμανικές μπάλες μαμαλίγκα, για παράδειγμα.
Σερβικό ψωμί καλαμποκιού (Srpska Proja)
Θέλεις περισσότερες συνταγές; Εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο μου και ακολούθησε με στο Facebook, το Pinterest και το Instagram για να μην χάσεις ούτε μια συνταγή.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 600 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 230 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
- 3 μεγάλα αβγά χτυπημένα
- 480 ml γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Βάλτε σε ένα ταψάκι λαδόκολλα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το καλαμποκάλευρο με αλάτι, βούτυρο, τα αβγά και μισό από το γάλα και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά, για τουλάχιστον 5 λεπτά.
- Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε ξανά για 5 λεπτά.
- Μεταφέρουμε στο ταψί και ψήνουμε περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ψωμί , κάντε το τέστ με την οδοντογλυφίδα αν βγει καθαρή είναι έτοιμό..
- Το βγάζουμε από τον φούρνο, το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, και το ψήνουμε επιπλέον 5 έως 10 λεπτά, με συνολικό χρόνο ψησίματος 50 έως 60 λεπτά.
- Σερβίρετε ζεστό.
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases