Σερβικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί (Česnica)

Σερβικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί (Česnica)

by Peggy
807 Προβολές

Σερβικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί (Česnica)

Αυτή η συνταγή για το ψωμί ćesnica, ή σερβικό χριστουγεννιάτικο ψωμί, φτιάχνεται με αβγά και βούτυρο, σε αντίθεση με τη νηστίσιμη cesnica που σερβίρεται την παραμονή των Χριστουγέννων όταν δεν επιτρέπεται να τρώνε οι Χριστιανοί κρέας ή γαλακτοκομικά.

Αυτή η ζύμη, ωστόσο, δεν είναι γλυκιά ούτε έχει περίτεχνα διακοσμητικά όπως την φανταχτερή έκδοση του Česnica. Ο κοινός σύνδεσμος μεταξύ όλων των συνταγών για cesnica είναι το νόμισμα που ψήνεται μέσα στο ψωμί. Όποιος το βρει θα έχει τύχη τον επόμενο χρόνο.

Η λέξη ćesnica προέρχεται από τη σερβική λέξη čest, που σημαίνει “μοιράζομαι”.

Είναι συνηθισμένο σε μερικές οικογένειες να διακοσμούν την κορυφή του ψωμιού με κομμάτια ζύμης που συμβολίζουν την καριέρα για κάθε μέλος της οικογένειας – σιτάρι για έναν αγρότη, ένα βιβλίο για έναν δάσκαλο κ.ο.κ.

Μια από τις σερβικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είναι ότι όταν σερβίρεται το πρωί των Χριστουγέννων, το ψωμί το κόβετε με το χέρι- δεν κόβεται με μαχαίρι- είτε από κάθε επισκέπτη είτε από τον οικοδεσπότη, ο οποίος κρατάει ένα κομμάτι για τον πρώτο επισκέπτη.

Δοκίμασε: Σερβικό ψωμί καλαμποκιού (Srpska Proja)

Σερβικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί (Česnica)

Σερβικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί (Česnica)

Σερβικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί (Česnica)

Θέλεις περισσότερες συνταγές; Εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο μου και ακολούθησε με στο Facebook, το Pinterest και το Instagram για να μην χάσεις ούτε μια συνταγή.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  

  • 1 πακέτο ξηρή μαγιά
  • 470 ml χλιαρό νερό
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 120 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 750 γραμμάρια αλαύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κέρμα πλυμένο και αποστειρωμένο
  • λάδι για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Στο κάδο του μίξερ ή άλλου μεγάλου μπολ, διαλύστε τη μαγιά με λίγο από το ζεστό νερό.
  • Προσθέτουμε τα αβγά, αλάτι, χυμό λεμονιού, βούτυρο και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Χρησιμοποιώντας το γάντζο, ζυμώστε περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία η ζύμη ( περίπου 15 λεπτά με το χέρι).
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρίζοντας μία φορά για να λαδωθούν και τις δύο πλευρές. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Βάλτε κάπου στη ζύμη το νόμισμα,.
  • Λαδώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Αλιέψτε το πάνω μέρος της ζύμης με λίγο λάδι, σκεπάστε το και αφήστε το να φουσκώσει ξανά για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Ψήστε για 1 ώρα .
  • Αφήστε το να κρυώσει, και βγάλτε από τη φόρμα.
Θα χαρώ να διαβάσω τις εντυπώσεις σου γι’ αυτή τη συνταγή. Κάνε με Tag στο Instagram @sintagesmagirikis.gr

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!


*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases

Δες επίσης:

Σχολίασε






Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε αυτόματα και τους όρους χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα