Άρθρο / Πόσο υγιεινή είναι η διατροφή vegan; 

Πόσο υγιεινή είναι η διατροφή vegan ;

by Peggy
1.254 Προβολές

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι μιας vegan διατροφής

Το πλεονέκτημα των φυτικών τροφών είναι ότι, παρά τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.

Οι δευτερογενείς φυτικές ουσίες που είναι σημαντικές για την υγεία μας, όπως τα καροτενοειδή ή τα φλαβονοειδή, περιέχονται μόνο σε φυτικά τρόφιμα.

Έχουν αποδεδειγμένη θετική επίδραση στην υγεία μας και μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και ακόμη και αντι-καρκινογόνα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι διατροφικά πιο θετικοί από τα ζωικά προϊόντα.

Πολλοί υποστηρικτές μιας φυτικής διατροφής περιγράφουν επίσης ότι η αλλαγή στη διατροφή τους κάνει να αισθάνονται πολύ πιο ζωτικοί, πιο υγιείς και ενεργητικοί. Η επιδερμίδα μπορεί επίσης να βελτιωθεί.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε χορτοφαγικά τρόφιμα έχει επίσης θετική επίδραση στην υγεία μας.

Η διατροφή για βίγκαν έχει αποδειχθεί πιο υγιεινή

Άρθρο / Πόσο υγιεινή είναι η διατροφή vegan;

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια χορτοφαγική δίαιτα έχει θετική επίδραση στην υγεία: Τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, οστεοπόρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις – Ασθένειες.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου είναι επίσης χαμηλότερος. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου το μισό του γενικού πληθυσμού.


Η διατροφή Vegan μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

“Διατροφή βίγκαν, υγιεινή και κατάλληλη διατροφικά”
Ο μεγαλύτερος διατροφικός οργανισμός στον κόσμο “Academy of Nutrition and Diets”, ή AND για συντομία, αποτελείται από μια ένωση περισσότερων από 70.000 διατροφολόγων, ερευνητών και ιατρικών εμπειρογνωμόνων. Θεωρεί ότι η vegan διατροφή είναι υγιεινή και τοποθετείται ως εξής σε μια δημοσίευση:

«Οι καλοσχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων αυστηρά χορτοφαγικών ή βίγκαν, είναι υγιεινές και κατάλληλες για τη διατροφή και έχουν οφέλη για την υγεία από την άποψη της πρόληψης ορισμένων συνθηκών υγείας. Οι καλοσχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες προορίζονται για ανθρώπους κατάλληλο για όλες τις φάσεις της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας και για αθλητές. “

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει επίσης τη φυτική διατροφή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ασθενειών και παχυσαρκίας. Το 2015, ταξινόμησε επίσης το κόκκινο κρέας και τα λουκάνικα ως καρκινογόνα.

Κριτική από τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής
Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής είναι πιο επικριτική για μια διατροφή βίγκαν. Το 2016 δημοσίευσε μια θέση για τη χορτοφαγική διατροφή, η οποία αναφέρει: “Με μια καθαρά φυτική διατροφή, η επαρκής παροχή ορισμένων θρεπτικών ουσιών είναι δύσκολη ή αδύνατη.”

Επικρίνει ότι η βιταμίνη Β12 είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό, καθώς και πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Επομένως, δεν συνιστά τη διατροφή vegan σε έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες γυναίκες, μωρά και εφήβους.

Είναι η βίγκαν διατροφή υγιής ή όχι;

Μια φυτική διατροφή, εάν γίνει σωστά, μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά εκτός από τη βιταμίνη Β12.

Κατά κανόνα, ωστόσο, οι βίγκαν δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι βίγκαν δεν έχουν προβλήματα με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Μπορείτε να χάσετε βάρος με μια χορτοφαγική διατροφή;

Από τότε που η Attila Hildmann ξεκίνησε μια πρόκληση «Vegan for Fit» στην αγορά το 2012, η ​​φυτική διατροφή συχνά εξισώθηκε με μια δίαιτα για απώλεια βάρους. Και πράγματι: εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα για χορτοφάγους, μπορείτε συχνά να χάσετε λίγα κιλά τις πρώτες εβδομάδες από την αλλαγή της διατροφής σας.

Αλλά όχι χωρίς λόγο: Η απώλεια βάρους συμβαίνει συχνά όταν τα επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα (όπως λουκάνικο, τυρί ή έτοιμα και γρήγορα φαγητά) μεταλλάσσονται σε φρέσκα, σπιτικά πιάτα. Αυτό μειώνει τη συνολική ενεργειακή ισορροπία. Το ίδιο φαινόμενο θα συνέβαινε εάν μαγειρεύατε ξαφνικά αντί να παραγγέλνατε κάθε βράδυ σουβλάκια. γκουχου γκουχου..


Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν γίνεστε vegan

Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες με τη φυτική διατροφή: Αυτό σημαίνει ότι το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερο, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα αυξάνεται και δεν μειώνεται τόσο γρήγορα και η πέψη μας επηρεάζεται επίσης θετικά.

Φυσικά, εκείνοι που τρώνε μόνο τηγανητές πατάτες και λουκάνικο tofu – vegan, αλλά όχι υγιεινά πιάτα- δεν θα χάσουν βάρος ακόμη και με μια vegan διατροφή.

Λόγοι για να γίνεις Vegan

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους όλο και περισσότεροι ακολουθούν δίαιτα για χορτοφάγους. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι περιγράφονται εν συντομία παρακάτω.

υγεία
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μια φυτική διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία και οι vegans υποφέρουν λιγότερο από χρόνιες ασθένειες.

Ηθική και καλή μεταχείριση των ζώων

Οι περισσότεροι vegans έχουν ηθικά κίνητρα. Δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι για τη θανάτωση ζώων και δεν θέλουν να υποστηρίξουν τη σκληρότητα που ασκείται στα ζώα ή την εκμετάλλευση. Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα ζώα δεν κακοποιούνται μόνο κατά την παραγωγή κρέατος.

Η περιττή αλιεία και η εξαφάνιση ειδών είναι επίσης λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε vegan.

κλίμα
Οι βιομηχανίες κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών προκαλούν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και εκτός από το νερό και τα σιτηρά για ζωοτροφές, καταναλώνουν επίσης ορυκτά καύσιμα. Μια μελέτη από το WorldWatch Institute έδειξε ότι η κτηνοτροφία και η κατανάλωση κρέατος, γάλακτος, ψαριού και αβγών ευθύνονται για περισσότερες από τις μισές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από ανθρώπους παγκοσμίως (πηγή: Provegan).

Η εκπομπή μεθανίου αερίου θερμοκηπίου είναι κρίσιμη: περίπου 1,5 δισεκατομμύριο βοοειδή διατηρούνται παγκοσμίως – και το καθένα εκπέμπει έως και 250 λίτρα μεθανίου την ημέρα. Ως αέριο θερμοκηπίου, το μεθάνιο είναι 25 φορές πιο αποτελεσματικό από το διοξείδιο του άνθρακα (πηγή: WirtschaftsWoche).

περιβάλλον
Μέσω της κτηνοτροφίας (και της καλλιέργειας σιτηρών, σόγιας και αραβοσίτου για ζωοτροφές), εξαφανίζονται τεράστια δάση, τα οποία στη συνέχεια διαχειρίζονται με φυτοφάρμακα που εισέρχονται στο πόσιμο νερό.

50% της παγκόσμιας συγκομιδής σιτηρών και περίπου 95% της παγκόσμιας συγκομιδής σόγιας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών! (Πηγή: Provegan)

Η παγκόσμια πείνα
Έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια πείνα εάν τρώμε κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα: «Όσο περισσότερα ζωικά προϊόντα τρώμε, τόσο λιγότερους άνθρωπος μπορούμε να ταΐσουμε.

Αντί να δίνει σόγια και σπόρους απευθείας στους ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος της τροφοδοτείται σε ζώα που διατηρούνται για κρέας, γάλα ή αβγά. Αυτό δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά διασφαλίζει άμεσα ότι περισσότεροι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεινούν. “

Μερικές vegan συνταγές:

Vegan παγωτό βανίλια

Τα καλύτερα vegan ρολά κανέλας

Φακές με καπνιστό τόφου, συνταγή που θα λατρέψετε!

Πιπεριές γεμιστές με κινόα

Θέλεις να γίνεις βίγκαν; Γράψε μου στα σχόλια αυτό που σε παρακινεί να θέλεις να τρέφεσαι αποκλειστικά φυτικά.


Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!


*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases

Δες επίσης:

Σχολίασε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε αυτόματα και τους όρους χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα