Πικάντικη σάλτσα τσίλι Harissa

Πικάντικη σάλτσα τσίλι Harissa

Πικάντικη σάλτσα τσίλι Harissa

Η σάλτσα Harissa είναι από τις αγαπημένες μου.

Αυτή η σάλτσα τσίλι της Τυνησίας είναι μια φανταστική επιλογή για να συνοδεύσουμε ένα γεύμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα πάντα, από κρέας έως λαχανικά, κουσκούς, ψητές πατάτες, ομελέτα, ακόμη και σκέτη με μια φέτα ψωμί… η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συνταγή είναι η καυτερή πιπεριά τσίλι, αλλά μπορείτε να “παίξετε” με τη γεύση και να βάλετε ότι σας αρέσει όπως γλυκιά πιπεριά ή λιγότερο καυτερή.

Για να φτιάξουμε τη Harissa ,αναμιγνύουμε τις πιπεριές τσίλι σε μια παχιά πάστα με σκόρδο, ελαιόλαδο και αρωματικά μπαχαρικά όπως το κύμινο και το κόλιανδρο (μου αρέσει επίσης να χρησιμοποιώ κύμινο). Και πάλι, μπορείτε να το κάνετε κατά τα δικά σας γούστα προσθέτοντας πχ λίγο χυμό λεμονιού , βότανα όπως μέντα, ή ακόμα και ντομάτες.

Χρησιμοποιήστε τη σάλτσα σε παραδοσιακά πιάτα της Τυνησίας και του Μαρόκου, ή απλώστε την στην πίτσα,  στα σάντουιτς και άλλα.

Υλικά για τη πικάντικη σάλτσα τσίλι Harissa

  • 120 γραμμάρια αποξηραμένες πιπεριές τσίλι ή πιπεριές της επιλογής σας , πλυμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους κύμινου
  • 3 έως 4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Προαιρετικές προσθήκες

  • φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • φρέσκια ​​ή αποξηραμένη μέντα
  • φρέσκο ​​κόλιανδρο
  • λιαστή ντομάτα
  • καγιέν πιπέρι

Πως κάνουμε τη πικάντικη σάλτσα τσίλι Harissa 



Σε ένα μπολ βάζουμε τις πιπεριές τσίλι και καλύπτουμε με βραστό νερό. Αφήνουμε για 30 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το κόλιανδρο και το κύμινο και ανακινούμε το τηγάνι για να βγουν τα αρώματα τους , προσέχουμε να μην τα κάψουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σε ένα γουδί και τα κάνουμε σκόνη.

Στραγγίζουμε τις πιπεριές μας καλά και κρατάμε το νερό τους στην άκρη.

Καθαρίζουμε τις πιπεριές και πετάμε τους σπόρους από το εσωτερικό τους. Φοράμε πάντα γάντια όταν καθαρίζουμε καυτερές πιπεριές.

Βάζουμε τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και το αλάτι και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια πάστα.

Βάζουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει προσθέτουμε την πάστα μας, και ανακατεύουμε, αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή προσθέστε λίγο από το νερό που στραγγίσατε τις πιπεριές μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή και ανακατέψτε.

Δοκιμάστε και προσθέστε ότι σας αρέσει από τα προτεινόμενα υλικά.

Μόλις δέσει, βάλτε τη σάλτσα σε ένα βάζο και καλύψτε με μία λεπτή στρώση ελαιόλαδου.

Καλύπτουμε το βάζο και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Διατηρούμε για περίπου ένα μήνα και κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την πάστα ανανεώνουμε με νέα στρώση ελαιόλαδου.

Αν σας άρεσε, μην ξεχάσετε να κάνετε like πατώντας την καρδούλα στο πάνω μέρος του άρθρου και να αφήσετε τα σχόλια σας!

Αν φτιάξετε τη πικάντικη σάλτσα τσίλι Harissa , βάλτε μου τις φωτογραφίες σας στο instagram με hashtag #sintagesmagirikisgr .

Φτιάξτε πικάντικο ντιπ με χουρμάδες και τυρί κρέμα και χρησιμοποιήστε την πικάντικη σάλτσα τσίλι Harissa

Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Don't Miss! random posts ..