Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς
Αυτά είναι τα αγαπημένα μου κουλουράκια, από παιδί θυμάμαι την γιαγιά μου να βγάζει αμέτρητες φουρνιές κουλουράκια για να ευχαριστήσει όλη την οικογένεια, όχι μόνο το Πάσχα, αλλά μας τα έφτιαχνε όλο το χρόνο και τα απολαμβάναμε με τόση ευχαρίστηση, σκέτα ή τα βουτούσαμε σε ένα φλυτζάνι γάλα. Ακόμη και τώρα όταν θα την επισκεφθώ βγάζει, περήφανη, με τον καφέ και τα κουλουράκια της.
Υλικά για 80-100 λαχταριστά κουλουράκια
- 1,4 κιλό αλεύρι γοχ κοσκινισμένο
- 250 γρ βούτυρο ανάλατο
- 500 γρ ζάχαρη
- 125 γρ χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
- 3 αβγά
- 125 ml γάλα
- 10 γρ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κγ σόδα μαγειρικής
- 15 γρ αμμωνία
- 3 βανιλίνες
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- κρόκο αβγού για το άλλειμα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Σε ένα κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τις βανίλιες και ανακατεύουμε, δεν θέλουμε να κάψει απλά να πάρει ελαφριά ζεστή θερμοκρασία.
Σε άλλο κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο, αφού λιώσει το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χτυπάμε με το μίξερ χειρός .
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
Έχουμε σε ένα φλυτζάνι το γάλα και σε άλλο το χυμό πορτοκάλι. Κρατάμε το φλιτζάνι με το πορτοκάλι πάνω από το μπολ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε στο φλυτζάνι το μισό κουταλάκι σόδα και ανακατεύουμε, θα αρχίσει να αφρίζει γι῾αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κρατάμε πάνω από το μπολ. Κάνουμε το ίδιο με το γάλα και την αμμωνία που επίσης θα αφρίσει.
Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι , όταν δούμε ότι το μίξερ αρχίζει να δυσκολεύεται ζυμώνουμε με το χέρι.
Η ζύμη θα σας φαίνεται περίεργη αρχικά γιατί θα έχει τρίμματα, μην πτοείστε συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη μας την σκεπάζουμε με μεμβράνη να μην ξεραθεί. Ετοιμάζουμε τον πάγκο μας για να πλάσουμε τα κουκουράκια με τα δυό χεράκια όπως τραγουδούσε η γιαγιά μου όταν μας άφηνε να τα πλάσουμε μαζί της. Παίρνουμε μικρή ποσότητα ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε σε λωρίδες, κάνουμε πλεξούδες, σαλιγκαράκια ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε! Μπορείτε να κάνετε ότι μέγεθος θέλετε, αλλά όσο πιο μικρά τόσο το καλύτερο!
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο με απόσταση όσο 1,5 δάχτυλο γιατί θα φουσκώσουν. Τα αλλείφουμε με κρόκο αβγού και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για περίπου 15 με 20 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases