Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη μου αγάπη… με τα αξεπέραστα γευστικά κουλούρια σου κι αν τα αλείψεις με αυτή τη σπιτική πραλίνα σοκολάτας, τότε μιλάμε για κόλαση!
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σνακ/πρωινά των Ελλήνων.
Ποιος δεν λατρεύει αυτά τα σουσαμένια δαχτυλίδια; Είναι το γρήγορο σνακ και το τέλειο πρωινό, μιας και το σουσάμι που το καλύπτει βομβαρδίζει τον οργανισμό σου με θρεπτικές ουσίες, όπως, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και σίδηρο.
Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σε κρατάει χορτάτο ώρες χάρη στις φυτικές του ίνες.
Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Θέλεις περισσότερες συνταγές; Εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο μου και ακολούθησε με στο Facebook, το Pinterest και το Instagram για να μην χάσεις ούτε μια συνταγή.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 180 γρ. νερό χλιαρό
- 20 γρ ζάχαρη
- 1 κ.γ αλάτι
- 1 φακελάκι μαγιά
Επικάλυψη
- 100 γρ. σουσάμι
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- 20 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μεγάλο μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη μέσα στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά, δυο κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα για πέντε λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει μια λεία ελαστική ζύμη.
- Τη βάζουμε μέσα σε λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα, ώστε να φουσκώσει διπλασιάζοντας τον όγκο της. Σε θερμοκρασία δωματίου στους 21 βαθμούς, θα πάρει περίπου 50 λεπτά.
Για την επικάλυψη με σουσάμι
- Μέσα σε ένα μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και απλώνουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο ή ταψάκι.
- Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη την κόβουμε σε κομμάτια των 70 περίπου γραμμαρίων, τα οποία στη συνέχεια τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Θα προκύψουν 7-8 τεμάχια.
- Λαδώνουμε την επιφάνειά μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε κορδόνια μήκους περίπου 50 εκατοστών.
- Ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας τα κουλούρια και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς αέρα.
- Τα βουτάμε στο ζαχαρόνερο κι αμέσως τα μεταφέρουμε στο πιάτο με το σουσάμι, το οποίο κολλάει πάνω στην επιφάνειά τους και τα τοποθετούμε σε ταψί λαδωμένο, είτε σε λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 14 λεπτά στον αέρα, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας, μέχρι να ροδίσουν.
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases