Κιουνεφέ πολίτικο
Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως το έλεγε η γιαγιά μου, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι.
Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε.
Το ιδιαίτερο στη συνταγή είναι το τυρί. Όσοι γνωρίζετε και έχετε δοκιμάσει το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί κανταΐφι και σιρόπι .
Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα η μυζήθρα μαλακή μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.
Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri, που πωλείται σε κορδόνια.
Κιουνεφέ πολίτικο
Εάν δοκιμάσετε τη συνταγή μου, θα ήταν πολύ ευγενικό αν μου αφήνατε ένα σχόλιο και μια βαθμολογία με αστέρια παρακάτω. Θα χαιρόμουν διπλά αν βάζατε μια φωτογραφία στο Instagram ή στο Facebook και να με κάνετε tag @sintagesmagirikis.gr θα ήθελα πολύ να δω τις δημιουργίες σας!!
Κιουνεφέ πολίτικο
Θέλεις περισσότερες συνταγές; Εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο μου και ακολούθησε με στο Facebook, το Pinterest και το Instagram για να μην χάσεις ούτε μια συνταγή.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 300 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 200 γρ. βούτυρο
- 210 γρ. dil peyniri ή πάστα τυριών 70γρ. τυρί κρέμα- 70γρ. τυρί μοτσαρέλα και 70γρ. τυρί ανθότυρο
Για το σιρόπι
- 300 γρ. γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 ml νερό
- 1 λεμόνι τις φλούδες του
Για το σερβίρισμα
- Φιστίκι Αιγίνης ανάλατο τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μπασίνα προσθέτουμε τα τυριά και τα ομογενοποιούμε μέχρι να γίνει μια πάστα τυριών.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες από το λεμόνι και βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, όταν φτάσει στο σημείο βρασμού μετράμε 3 λεπτά και την αποσύρουμε από το μάτι.
- Το σιρόπι το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.
- Συνεχίζουμε με την ετοιμασία του γλυκού ανοίγοντας το κανταΐφι και το ξεμπλέκουμε ή όπως λέμε να είναι ΄ξασμένο΄΄ καλά.
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο.
- Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα τηγάνι αντικολλητικό και βάζουμε μέσα την μισή ποσότητα του φύλλου κανταΐφι και το ραντίζουμε με την μισή ποσότητα του λιωμένου βουτύρου και το πατάμε ελαφριά να πάρει το σχήμα του τηγανιού, προσθέτουμε την πάστα τυριών και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, πατάμε μαλακά τις άκρες γύρω γύρω ώστε να γίνει συμπαγές.
- Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ώστε να μην μας καεί το φύλλο και ψήνουμε για 5-7 λεπτά, μόλις χρυσίσει η κάτω μεριά προσεκτικά γυρίζουμε ώστε να ψηθεί και να χρυσίσει και η πάνω μεριά.
- Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε από τη φωτιά και έτσι όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, αφήνουμε 2-3 λεπτά για να ρουφήξει και σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι από πάνω.
Διατηρήστε το κανταΐφι σας σκεπασμένο με μια ελαφρώς υγρή πετσέτα μέχρι να στρώσετε τη γέμιση για να μη σας ξεραθεί.
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases