Γλυκό βουτυρένιο ψωμί τριαντάφυλλο
Το τριανταφυλλένιο σε όψη γλυκό ψωμί είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και αφράτο! Ιδανικό για το πρωινό ή το brunch γεύμα μας.
Υλικά
- 20 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 120 γραμμάρια αλεύρι
- 120 γραμμάρια ζάχαρη
- 500 γραμμάρια αλεύρι και λίγο παραπάνω για τον πάγκο
- 1 μεσαίο αβγό
- αλάτι στη μύτη του κουταλιού του γλυκού
- 180 γραμμάρια μαλακό βούτυρο και λίγο παραπάνω για την φόρμα μας
- 250 ml γάλα χλιαρό
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολάκι διαλύουμε την μαγιά με 100 ml από το γάλα μας και 60 γραμμάρια ζάχαρη, ανακατεύουμε.
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αβγό, το αλάτι, το υπόλοιπο γάλα μας και την μαγιά από το μπολάκι.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε 80 γραμμάρια από το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και ζυμώνουμε για ακόμη 3 λεπτά.
Σε αυτό το σημείο σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας και ζυμώνουμε ξανά αφού αφήσαμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.
Ανοίγουμε φύλλο 60 επί 25. Παίρνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το μοιράζουμε σε κομματάκια σε όλη τη ζύμη αλλά αφήνουμε 2 εκατοστά περιμετρικά χωρίς και απλώνουμε 30 γραμμάρια από τη ζάχαρη στα σημεία που βάλαμε και βούτυρο.
Πιάνουμε τη ζύμη από τις δύο άκρες τις πλευράς και διπλώνουμε μέχρι το μέσο της ζύμης, κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Γυρίζουμε τη ζύμη ανάποδα και ανοίγουμε πάλι σε 60 επί 25 γυρνάμε ανάποδα και ξανά διπλώνουμε όπως πριν, από τις άκρες στη μέση. Το κάνουμε αυτό για άλλη μια φορά αλλά ανοίγουμε σε 50 επί 30, απλώνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και από την μεγάλη πλευρά και γυρνάμε ώστε να κάνουμε ένα ρολό.
Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με βούτυρο, κόβουμε σε 12 κομμάτια με ένα μαχαίρι το ρολό μας και τοποθετούμε κυκλικά τα ζυμαράκια στη φόρμα.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για ακόμα 20 λεπτά να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Μετά από 20 λεπτά βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε στη μεσαία σκάλα για 30 με 35 λεπτά.
Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο το γλυκό ψωμί τριαντάφυλλο και ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.
Αν θέλουμε να το σερβίρουμε αργότερα, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και και το τυλίγουμε με καλά.
Σε αυτή τη ζύμη μπορούμε να βάλουμε ότι γέμιση θέλουμε!
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases