Γαλλικά éclair (εκλέρ) γεμιστά με σοκολάτα
Αν έχετε κοιτάξει ποτέ στη βιτρίνα ενός καταστήματος γαλλικών ζαχαροπλαστείων, σχεδόν πάντα θα υπάρχει μια σειρά από αστραφτερά, σοκολατένια εκλέρ γεμισμένα με κρέμα σοκολάτα ή βανίλια. Είναι ένα κλασσικό γλυκό και δεν ξέρω κανέναν που δεν του αρέσει να τα τρώει. Μα πώς θα μπορούσε κανείς να αντισταθεί; ad2
Για τη ζύμη:
- 100 γρ. (6½ κοφτές κουταλιές) βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα,
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη
- 4 αβγά
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι ή μπράντι.
Για την επικάλυψη
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
- 1 κουταλιά νερό
- 1 κγ βούτυρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Βουτυρώνετε δύο ταψιά του φούρνου, απλώνετε πάνω λαδόκολλα και βουτυρώστε.
Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια και το βάλτε το μαζί με τη ζάχαρη και το νερό σ’ ένα κατσαρολάκι.
Όταν αρχίσει να κοχλάζει προσθέτετε όλο μαζί το αλεύρι.
Το ανακατεύετε με δύναμη με ξύλινη κουτάλα μέχρι που το μίγμα να μαζευτεί σε μια μπάλα και να ξεκολλήσει από τις πλευρές της κατσαρόλας.
Το αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε να κρυώσει μέχρι που να μπορείτε να το αγγίζετε άνετα, χωρίς να καίγεστε.
Έπειτα, προσθέστε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας δυνατά με ξύλινη κουτάλα και περιμένοντας να απορροφηθεί το ένα πριν βάλετε άλλο.
Συνεχίζετε μέχρι να χτυπηθούν όλα τα αβγά και να γίνει μια ζύμη λεία και γυαλιστερή.
Αδειάζετε τη ζύμη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με πλατιά μύτη και βγάζετε 20 περίπου κομμάτια, σαν μικρά λουκανικάκια, μήκους 10 περίπου εκατοστών πάνω στα προετοιμασμένα ταψιά (αφήστε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν).
Ψήστε τα εκλέρ για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Τα ανοίγετε στη μέση σαν μικρά σάντουιτς.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση.
Βάζετε την κουβερτούρα σπασμένη σε ένα μπολ.
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες φουσκάλες βρασμού στον περίγυρό της και την προσθέτετε στο μπολ με τη σοκολάτα.
Αφήνετε το μίγμα να μείνει για 4-5 λεπτά και ύστερα το χτυπάτε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να γίνει λεία και γυαλιστερή. Χτυπάτε μέσα το μπράντι ή το λικέρ.
Την αφήνετε να κρυώσει και να πήξει αρκετά πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Βάζετε με ένα κουτάλι (1- 1 ½ κουταλιά) γέμιση σε κάθε εκλέρ και το κλείνετε.
Φτιάξτε το γλάσο σοκολάτας:
Βάζετε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια σ’ ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, μια κουταλιά νερό και το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Τα ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Τοποθετείτε τα εκλέρ πάνω σε σχάρα και προσεχτικά μ’ ένα κουταλάκι απλώνετε το γλάσο στην επιφάνειά τους.
Τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο να κρυώσουν και έπειτα τα σερβίρετε.
Αν φτιάξετε γεμιστά εκλέρ με σοκολάτα, στείλτε μου τις εντυπώσεις και τις φωτογραφίες σας κάνοντας tag στο instagram ή στο Facebook.
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases
1 Σχόλιο
Ωωωωωω τι ωραία που είναι θα τα κάνω