Εκμέκ Τσουρέκι με καρύδια
Μην πετάτε το τσουρέκι που περίσσεψε και μπαγιάτεψε, κάντε στο πι και φι τέλειο τσουρεκιένιο εκμέκ με κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγή και καρύδια. Θα φαγωθεί αμέσως!
Υλικά
Για την βάση
- 10 – 12 φέτες τσουρέκι χοντροκομμένες
- 1 με 2 κ.σ βούτυρο
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 120 γραμμάρια αλεύρι
- 4 ολόκληρα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 40 γραμμάρια βούτυρο κρύο
- 2 βανίλιες
Για το σιρόπι
- 300 γραμμάρια νερό
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- φλούδα από λεμόνι
Για την σύνθεση
100 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα ή φιστίκια αιγίνης
Εκτέλεση συνταγής
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την βάση
Κόβουμε σε φέτες το τσουρέκι μας, βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1 κγ βούτυρο.
Τηγανίζουμε όλες τις φέτες και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο λίγο βούτυρο.
Μόλις τελειώσουμε όλες τις φέτες τις απλώνουμε σε ένα ταψί.
Περιχύνουμε το σιρόπι που έχει ήδη κρυώσει, ώστε να πάει παντού και το αφήνουμε στην άκρη να τραβήξει το σιρόπι.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλεύρι και τα 2 αβγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, πριν βράσει, παίρνουμε με μια κουτάλα από το γάλα και την προσθέτουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, κάνουμε το ίδιο 5 6 φορές ώστε το μείγμα του μπολ να έρθει σε κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να το ρίξουμε μέσα στο ζεστό γάλα γάλα. Ρίχνουμε όλο το μείγμα του μπολ στο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα ώστε να μην καεί η κρέμα. (μην ξεχνάτε να ανακατεύετε και στις άκρες τις κατσαρόλας).
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κομμάτι βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιὠσει.
Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το τσουρέκι και καλύπτουμε με μεμβράνη όλη την επιφάνεια της κρέμας (να κολλήσει η μεμβράνη στην κρέμα).
Προσοχή, αν κρύωσει η κρέμα δεν θα απλώνεται πρέπει να την χρησιμοποιήσετε όσο είναι ζεστή!
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases