Chutney (Τσάτνεϊ) βερίκοκου
Μια εύκολη συνταγή chutney φτιαγμένη με βερίκοκα που μαγειρεύεται σε μόλις 50 λεπτά! Φτιάξτε αυτό το εύκολο καρύκευμα σήμερα!
Τα Chutney προέρχονται αρχικά από την ινδική κουζίνα. Οι Άγγλοι, άνοιξαν το δρόμο για τα chutney στην ευρωπαϊκή κουζίνα.
Τα Chutney είναι γλυκόξινες ή αλμυρές σάλτσες καρυκευμάτων είναι τέλειες ως συνοδευτικά για ψητά, μεταξύ άλλων.
Τα Chutney δεσπόζουν επίσης στα ινδικά κάρυ, αλλά έχουν επίσης υπέροχη γεύση με σουβλάκια κοτόπουλου, βραστό κρέας, κρύα ψητά και τυριά.
Ένα τσάτνεϊ μπορεί να γίνει από λαχανικά όπως ντομάτες, κολοκύθα και κολοκυθάκια. Κλασικά είναι και τα chutneys φρούτων από μήλα, μάνγκο, βερίκοκα ή άλλα φρούτα.
Άλλα συστατικά είναι συχνά κρεμμύδια, ξύδι και ζάχαρη. Η αλληλεπίδραση μεταξύ ξιδιού και γλυκών συστατικών είναι αυτό που κάνει τις συνταγές chutney τόσο ξεχωριστές.
Τα chutney είναι καρυκευμένα με τσίλι, τζίντζερ ή σκόρδο κατά βούληση.
Η μάζα φρούτων ή λαχανικών επεξεργάζεται και μαγειρεύεται με παρόμοιο τρόπο με τη μαρμελάδα.
Είναι σημαντικό να βράσετε το chutney μέχρι τα φρούτα ή τα λαχανικά να μαλακώσουν και τα υγρά να εξατμιστούν ελαφρώς. Τα Chutneys πρέπει να έχουν μια ωραία, μοσχομυριστή ουσία.
Εάν γεμίσετε το τσάτνεϊ καυτό σε γυάλινα βάζα μπορεί να διατηρηθεί για μήνες.
Τα ανοιχτά βάζα chutney πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούνται στο ψυγείο.
Chutney (Τσάτνεϊ) βερίκοκου
Chutney (Τσάτνεϊ) βερίκοκου
Θέλεις περισσότερες συνταγές; Εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο μου και ακολούθησε με στο Facebook, το Pinterest και το Instagram για να μην χάσεις ούτε μια συνταγή.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 500 γρ. βερίκοκα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 πιπεριά τσίλι
- 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ξίδι λευκό
- 3 λοβούς κάρδαμο κακουλέ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 50 γρ. χυμό μήλου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα και τα κόβουμε σε κομμάτια των 2 εκ.
- Κόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά τσίλι σε λεπτές φέτες και τρίβουμε το τζίντζερ.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά τσίλι και το τριμμένο τζίντζερ για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τα βερίκοκα, το κάρδαμο, το αλάτι, την κανέλα, τη ζάχαρη και τον χυμό μήλου.
- Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε σε βαζάκια.
- Διατηρείται στο ψυγείο 5 μέρες.
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram!
*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases