Καλώς ήρθατε

.....Το ταξίδι γεύσεων ξεκινά.....

Στείλτε μας τις δικές σας συνταγές στο:
[email protected]
ή στη σελίδα μας στο Facebook:
facebook.com/sintagesmagirikis

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις συνταγές μας στο email σας!

  • Φρικασέ με σπάλα αρνιού
  • Πανεύκολο ρολό κέικ γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

Χανιώτικη Στάκα

Παραδοσιακή χανιώτικη συνταγή για στάκα.

xaniotiki-stakaΜεταξύ τυριού και γιαουρτιού ένα ακόμα διαφορετικό γαλακτοκομικό προϊόν. Η τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα αλατίζεται ελαφρά και φυλάσσεται. Όταν μαζευτεί ικανοποιητική ποσότητα ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτιά για αρκετές μέρες και προστίθεται μικρή ποσότητα αλευριού, έτσι χωρίζουν οι πρωτεΐνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και είναι το περίφημο στακοβούτυρο ενώ η άσπρη και πηκτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα. Μαγειρεύεται με αβγά, με μακαρόνια, πιλάφι ή και σε πίτες. Η στάκα θεωρείται το Βιάγκρα των Κρητικών!

 

Υλικά που θα χρειαστούμε για Χανιώτικη Στάκα:

  • 1 κιλό στάκα
  • 5 έως 8 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • λίγο κρύο νερό

Εκτέλεση συνταγής:

Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τη στάκα σε μια κατσαρόλα.

Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε συνεχώς με κουτάλα ή σύρμα πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.

Ενώ ανακατεύουμε ρίχνουμε το αλάτι.

Έπειτα κουταλιά κουταλιά το αλεύρι, πάντα ανακατεύοντας.

Μόλις αρχίσει να βράζει και ενώ ανακατεύουμε θα ξεχωρίσει το βούτυρο από τη στάκα.

Ανακατεύουμε λίγα λεπτά ακόμα και σβήνουμε τη φωτιά αλλά δεν παίρνουμε την κατσαρόλα μας από το μάτι.

Προσέχουμε μην κολλήσει.

Όταν πέσει η θερμοκρασία, σουρώνουμε το βούτυρο από τη στάκα.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
(Visited 385 times, 2 visits today)
  • Πακόρε από την Ινδία
  • Κέικ Βικτώρια από Αγγλία
  • Ρεβιθοκεφτέδες νηστίσιμοι στο φούρνο
  • Νηστίσιμη μερέντα με στέβια
Υλικά