Καλώς ήρθατε

.....Το ταξίδι γεύσεων ξεκινά.....

Στείλτε μας τις δικές σας συνταγές στο:
[email protected]
ή στη σελίδα μας στο Facebook:
facebook.com/sintagesmagirikis

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις συνταγές μας στο email σας!

  • Γαλατόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα
  • Μοσχάρι γκούλας

Χαλουμωτή

halloumoti-2-bigΧαλουμωτή – Κυπριακή συνταγή

Υλικά που θα χρειαστούμε για Χαλουμωτή

  • 2 χαλούμια, κομμένα σε κυβάκια/ζάρια,
  • 4 κουταλιές πολύ ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, ή 4 κουταλάκια ξηρός δυόσμος
  • ½ κιλό αλεύρι+ για να αλευρώσετε τον πάγκο εργασίας
  • 1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά
  • ½ φλιτζάνι  γάλα χλιαρό
  • ½ κουταλιά ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι   νερό (περίπου)
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι  λάδι
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 2 αβγά χτυπημένα με 2 κουταλιές νερό
  • 1 φλιτζανάκι σουσάμι (περίπου)

Εκτέλεση συνταγής:

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα τη στιγμιαία μαγιά και το ξύσμα λεμονιού. Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε μέσα το λάδι. Το τρίβετε με τις παλάμες σας, ώστε ν’ απορροφηθεί το λάδι και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Προσθέτετε το γάλα και ½ φλιτζάνι νερό. Ζυμώνετε το μείγμα για να γίνει μια ζύμη λεία κι ελαστική (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ή αλεύρι).

Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 περίπου ώρα. Ελέγχετε αν είναι έτοιμη πιέζοντάς την με το δάκτυλό. Το αποτύπωμα πρέπει να μένει (θα κάνει μια μικρή γούβα). Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.

Παίρνετε τη μισή ζύμη και την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 1/4 εκατοστού (κρατώντας την υπόλοιπη σκεπασμένη για να μην στεγνώσει). Σκορπάτε πάνω το 1 χαλούμι κομμένο σε κυβάκια και 2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο, ή 2 κουταλάκι ξηρό δυόσμο. Ύστερα τυλίγετε το φύλλο σε ρολό και το κόβετε κάθετα σε 4 κομμάτια. Τα βάζετε πάνω σε ταψί ντυμένο με αντικολλητική λαδόκολλα και κάνετε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.

Αλείφετε κάθε χαλουμωτή με το χτυπημένο αυγό και τις πασπαλίζετε με σησάμι. Τις σκεπάζετε με πετσέτα και τις αφήνετε να φουσκώσουν για 45 περίπου λεπτά. Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο 180°C. Τις ψήνετε στο φούρνο για 35-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
(Visited 393 times, 1 visits today)
  • Νηστίσιμο κέικ
  • Καβουροσαλάτα
  • Μπακαλιάρος με χόρτα τσιγαριαστά
  • Ποντιακή σούπα Τανέα
Υλικά