Καλώς ήρθατε

.....Το ταξίδι γεύσεων ξεκινά.....

Στείλτε μας τις δικές σας συνταγές στο:
[email protected]
ή στη σελίδα μας στο Facebook:
facebook.com/sintagesmagirikis

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις συνταγές μας στο email σας!

  • Κυπριακή Πίτα
  • Σαλάτα με προσούτο, αυγό και μαρούλι iceberg

Eggnog: Το κοκτέιλ των Χριστουγέννων!

Eggnog: Το κοκτέιλ των Χριστουγέννων!

Παρόλο που αυτό το Χριστουγεννιάτικο cocktail κανονικά προέρχεται από την κρέμα (posset – η οποία δεν περιείχε αυγά), τον 13ο αιώνα στην Ευρώπη, θεωρούνταν μια ακριβή μεσαιωνική λιχουδιά για τους πλούσιους. Όταν οι Ευρωπαίοι αποίκησαν στην Αμερική και είδαν ότι είχαν αποθέματα σε γάλα και αυγά, το ρούμι γρήγορα αντικατέστησε το κρασί και έτσι γεννήθηκε το διάσημο αυτό ποτό!

eggnog- kokteilΥλικά που θα χρειαστούμε για Eggnog:

Για 4-6 άτομα

  • 4 κρόκους αβγών
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (100 γραμμάρια)
  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 235 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
  • 1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
  • 2 κ.σ. μπέρμπον και ρούμι ή κονιάκ

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί τους κρόκους για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά ίσα ίσα να πιάσει θερμοκρασία, ανακατεύοντας τα. Αυτό το κάνουμε για να καταστρέψουμε όλα τα μικρόβια ή τον κίνδυνο σαλμονέλας από τον κρόκο.

Μεταφέρουμε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι ασπρίσουν.

Στη συνέχεια σιγά- σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεψα μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, γαρίφαλο, κανέλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση, προσοχή δεν θέλουμε να κάψει το γάλα, αλλά να το ζεστάνουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο–λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα αυγού και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα.

Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήξει ελαφρά. Αυτό θα το καταλάβουμε αν το πίσω μέρος του κουταλιού μένει σταθερό το μείγμα.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Εάν έχετε, το βάζετε μέσα στη κατσαρόλα και αφαιρείτε το μείγμα μόλις φτάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Στραγγίζουμε το μείγμα μέσα σε ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα γαρύφαλλα. Αφήνουμε τη να κρυώσει για μία ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας , το μοσχοκάρυδο , και το μπέρμπον μαζί με ρούμι ή κονιάκ (Φυσικά αν υπάρχει παιδί στην οικογένεια πριν προσθέστε αλκοόλ ξεχωρίζετε ορισμένη ποσότητα για παιδιά χωρίς αλκοόλ).

Σερβίρουμε το eggnog σε γυάλινα ποτήρια ψηλά ή χαμηλά, με τριμμένο μοσχοκάρυδο και από ένα ξυλάκι κανέλας.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
(Visited 98 times, 1 visits today)
  • Φοντάν φράουλας
  • Πατατόπιτα με λαχανικά
  • Πανεύκολο ρολό κέικ γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού
  • Σαντιγύ
Υλικά