Καλώς ήρθατε

.....Το ταξίδι γεύσεων ξεκινά.....

Στείλτε μας τις δικές σας συνταγές στο:
[email protected]
ή στη σελίδα μας στο Facebook:
facebook.com/sintagesmagirikis

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις συνταγές μας στο email σας!

  • Ρολάκια κανέλας με ψωμί του τόστ
  • Καροτόσουπα βελουτέ

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και όπως «επιβάλλει» η παράδοση στο τραπέζι εκείνης της ημέρας κλέβει την παράσταση ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά!

bakaliaros-skordaliaΥλικά που θα χρειαστούμε για μπακαλιάρο σκορδαλιά:

Για τον μπακαλιάρο

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
  • 1 ποτήρι μπύρα
  • 1 αβγό κι 1 ασπράδι
  • 1 ποτήρι αλεύρι, κοσκινισμένο
  • λίγο αλάτι (προσοχή, ο μπακαλιάρος είναι ήδη αλμυρός)
  • πιπέρι
  • αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

  • 6 πατάτες
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση συνταγής:

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου:

Αγοράζουμε χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου [τα χοντρά ξαλμυρίζουν ευκολότερα και είναι πιο αφράτα]

Αφαιρούμε από την προηγούμενη μέρα τη πέτσα και κόβουμε τον μπακαλιάρο σε τετράγωνα κομμάτια.

Τον βάζουμε σε ένα μπολ, με αρκετό νερό το οποίο θα αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες περίπου.

Ο μπακαλιάρος χρειάζεται 12-24 ώρες ξαλμύρισμα.

Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό τόσο γρηγορότερα θα ξαλμυρίσει.

Αφού τελειώσουμε δοκιμάζουμε ένα μικρό κομματάκι για να βεβαιωθούμε.

Αφήνουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε ένα απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν καλά πριν τα τηγανίσουμε.

Κοιτάζουμε για τυχών κόκαλα που μπορεί να έχουν τα φιλέτα μας.

Για το κουρκούτι:

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάμε τον κρόκο μαζί με τη μπύρα.

Ανακατεύουμε το μείγμα με τη μπύρα σιγά σιγά με το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για μισή ώρα πριν τον χρησιμοποιήσουμε.

Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, αφού έχουμε ανακατέψει πρώτα το χυλό.

Στραγγίζουμε το πολύ κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι στο οποίο έχουμε ζεστάνει το ελαιόλαδο.

Τα αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σκορδαλιά:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε. Βάζουμε στο μπλέντερ τις σκελίδες που έχουμε καθαρίσει και τις πατάτες. Χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.

Έπειτα ρίχνουμε αλάτι, το χυμό απ΄το λεμόνι και το ξύδι.

Καθώς χτυπάμε ρίχνουμε λίγο λίγο και συνεχόμενα το ελαιόλαδο.

Μόλις η σκορδαλιά αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή, είναι έτοιμο!

Ο Μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι έτοιμος για σερβίρισμα. Αυτό το πιάτο τρώγεται ζεστό!

Δείτε επίσης: 

Μικρά μυστικά για τον μπακαλιάρο

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
(Visited 772 times, 1 visits today)
  • Yuzu julep (Ιαπωνικό κοκτέιλ)
  • Τα φρούτα μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
  • Τα πολλαπλά οφέλη του λιναρόσπορου
  • Φρικασέ με σπάλα αρνιού
Υλικά